Project Name: Boy’s Hostel 
Architect Name: Sangeet Sharma

Client: NIPER, Mohali
Completion Year: 2005

In the existing campus of ‘National Institute of Pharmaceutical Education & Research‘ (NIPER) this new boys hostel had the same sprit of existing vocabulary but came out fresh with sustainable techniques. Constructed in pure exposed bricks and finished in simple Kota stone hostel is oriented for maintaining best micro-climate in the central courtyard and in the recessed balconies. The natural shape and sciography of the balconies provides constant relief from glare and direct sun. Open courts, adequate ducts for light & ventilation, ventilation shafts in the rooms to produce a natural draft to reduce the ambient temperature have been provided efficiently. The outcome is aesthetical and pleasing shades are a pleasure in the colorful ambience.

See More Projects Like This